המשפט המסחרי הוא אחד מהתחומים המרתקים ומגוונים ביותר, הנמצאים תחת הסקטור של משפט אזרחי. בתחום זה נכללים דיני התאגידים וניירות הערך, מימון, בנקאות, היי טק והון סיכון, דיני החוזים, דיני צרכנות, דיני אינטרנט, ועוד. המשפט המסחרי בכללותו מתווה את הכללים ואת גבולות הגזרה החוקיים לפעולה במסגרות המסחריות השונות, ובכך הכרתו ופעילות אחראית במסגרתו הן בעלות משמעות רחבה לחברות וגופים מסחריים שונים המבקשים להקטין את חשיפותיהם לתביעות בידי לקוחות, ספקים, שותפים, גופים מממנים, או לחלופין חשיפות לסנקציות, עיצומים ואחריות פלילית מול מוסדות המדינה השונים.
עורך דין המסחרי המלווה עסק או חברה, רלוונטי לגוף המסחרי לכל אורך חייו, בכל שלב ושלב – החל משלב פתיחת העסק או החברה, עריכת הסכמי שותפים/בעלי מניות, תקנון, מדיניות פרטיות, הסכמי לקוחות וספקים, פיתוח קניין רוחני ומסחורו, רכישת נכסים ועוד, דרך ליווי החברה בהתאם לדיני החברות, בעדכון מרשמיה, דיווחים לרשם החברות, עריכת פרוטוקולים ומתן שירותי מזכירות חברה, ליווי הפעילות המסחרית עצמה, בין אם בדרך של ייצוג בעסקאות השקעה, או גיוס הון בכל דרך אחרת, הסכמי פיתוח, הוספת שותפים ובעלי מניות, או לחלופין ליווי בעריכת הסכמים וניהול משא ומתן לעסקאות המסחריות המשמעותיות של החברה, ועד לאירועי אקזיט למיניהם – מיזוגים ורכישות או מכירת נכסי העסק, לרבות ליווי בדיקות נאותות שלכם או של חברות אותם תרצו לרכוש, ובמקרה הפחות נעים, הצורך בפירוק החברה או השותפות.
ניתן לומר שעורך דין מסחרי איכותי עשוי במצבים מסוימים להיות ההבדל בין חברה מצליחה לכושלת;
דוגמא ראשונה לכך היא העובדה שחברות רבות קמות ונופלות עקב סכסוכי בעלי מניות ושותפים; סכסוכים מסוג זה מתרחשים לרוב במצבים של אי בהירות והעדר תיאום ציפיות ביניהם. ליווי משפטי על ידי עורך דין מסחרי המכיר את תחום העסק שלכם עשוי לסייע לכם להגביר את הוודאות ואת תיאום הציפיות ובכל להקטין את הסיכוי לסכסוך עתידי שיפגע בעסק.
דוגמא חשובה נוספת, הרלוונטית בעיקר לחברות הזנק (סטארטאפים), היא יכולתו של עורך דין מסחרי המתמחה בליווי סטארט-אפים, לראות תמיד לנגד עיניו את הצורך של המיזם להיות מוכן וערוך לגיוס הון; הדבר מתבטא בעריכת הסכמים הצופים את המאורע העתידי, ביצירת הסדרים בין בעלי המניות לבין החברה, ומבנה בין חברתי, שיהיו מתאימים לפרקטיקה, פשוטים ואטקרטיביים למשקיעים עתידיים, וכמובן ביכולת לשמור על סביבה סטרילית מתביעות, בעיקר מהסוג שעלול להבריח משקיעים בעתיד. חברות רבות שלא היו מוכנות וערוכות כמו שצריך, נתקלו בסירובים מצד משקיעים שחששו להכנס לחברה אך ורק מהסיבה כי נושאים כגון: הון החברה, הקניין הרוחני, הזכויות בין השותפים וכד', לא היו מוסדרים משפטית באופן ברור.
דוגמא נוספת, היא יכולתו של עורך הדין המסחרי לוודא כי הנכם עומדים ברגולציה הרלוונטית לעסק שלכם; במקרים רבים עסקים אינם מודעים לחוקים החלים על פעילותם, כגון: רגולציה בטחונית החלה על חברות סייבר, רגולציה בטיחותית החלה על מפעלים ועסקים רבים אחרים, הנחיות משרד התקשורת לחברות טלקומוניקציה או חברות המפתחות טכנולוגיות מוצפנות, הנחיות משרד הבריאות הרלוונטיות עסקי מזון שונים, או למיזמים בתחומי הביוטק, פארמה, ודיני הגנת הפרטיות החלים באופן זה או אחר על כל אדם או חברה. בעניין זה, פעילות חברה במשך תקופה בניגוד לדין, עלולים להסב נזקים בלתי ניתנים לתיקון, או שעלות תיקונם עולה בהרבה על הפוטנציאל הקיים בעסק ולכן תביא לסגירתו.
דוגמא נוספת וחשובה במיוחד, נוגעת לקניין הרוחני של העסק שלכם; הדבר רלוונטי משני כיוונים שונים, מצד אחד, עליכם תמיד לוודא שאינכם מפרים קניין רוחני של צדדים שליישים, בין אם במודע בדרך של שימוש בזכויות יוצרים שלתומכם חשבתם שניתן להשתמש בהם, או שלא במודע בדרדך של הפרת פטנט/סימן מסחר רשום, שכלל לא הייתם מודעים לקיומו. מהצד השני, עליכם לדעת להגן מהרגע הראשון על הקניין הרוחני והנכסים המשמעותיים אותם אתם מפתחים. לצורך כך, עורך דין מסחרי, המתמחה ומנוסה בקניין רוחני יסייע לכם להסתכל שני צעדים קדימה, ולבחון כיצד ניתן להגן על הנכסים שפיתחתם, האם כדאי לרשום אותם, וכד'. מיותר לציין שבחברות הזנק או עסקים שהנכסים העיקריים שלהם הם נכסי קניין רוחני או מתבססים על כאלו, הצורך הנ"ל הוא קריטי, והוא ההבדל בין הצלחה ואטקרטיביות, לבין כשלון.
ליווי שוטף של עורך הדין המסחרי רלוונטי גם לנושאים נוספים, כגון גביית חובות מלקוחות – תחום שאף עסק אינו אוהב להתעסק בו,התנהלות מול ספקים ולקוחות בקשר למו"מ וחתימה על הסכמים – דבר שיכול לעיתים לגזול משאבים רבים מהנהלת החברה, בדיקת כדאיות ותקינות מכרזים – לרבות האם המכרז שהוצע אכן עונה על הצרכים שלכם ומתאים לכם משפטית, הכנת שאלות מראש למנהלי המכרז, ובמידת הרלוונטיות מילוי מסמכי המכרז והכנת מסמכים אחרים הנדרשים לכך.
בנוסף, עורך הדין המסחרי שלכם יכול לסייע לכם בייצוג החברה אל מול הרשויות השונות באופן שוטף. הדבר משמעותי בחברות עליהן חלים דיני החברות, אך גם רלוונטי בענייני קניין רוחני מול רשם הפטנטים וסימני המסחר, מול משרדי ההוצאה לפועל ורשויות המס במקרים מסוימים, ומול משרדי הממשלה השונים הרלוונטיים לתחום עיסוקה של החברה.
חברה שחושבת בגדול חייבת לעשות זאת מהרגע הראשון ולהבין שכל צעד שאינו נכון בתחילת הדרך, יקשה מאוד לאחר מכן ולא תמיד ניתן לגישור. לצורך כך, מומלץ להיוועץ עם עורך דין מסחרי מנוסה בתחומכם כחברה מסחרית, או מנוסה בליווי סטארטאפים, החל מהרגע הראשון. מה שעולה זול היום, עולה ביוקר לאחר מכן.