תחומי ההתמחות של עורכי הדין במחלקת התאגידים וניירות ערך?
מחלקה משפטית לתאגידים וניירות ערך של משרדנו טננבאום וקנין ושות היא בעלת נסיון עשיר בייעוץ וייצוג לגופים ישראליים ובינלאומיים בתחומים של דיני חברות, דיני ניירות ערך, דיני שותפויות, דיני עמותות ומלכר"ים, הוראות ממשל תאגידי, תגמול נושאי משרה, ליווי וייצוג דירקטוריונים ובעלי מניות, שירותי מזכירות חברה, דיווחים לרשויות וכיוצא בזאת.
המחלקה מתמחה בייעוץ ללקוחות המשרד באספקטים מגוונים של משפט מסחרי, בהתאם לדרוש להם לצורך הניהול היומיומי של עסקיהם, לרבות, אך לא רק, לצורך עמידה ברגולצית דיני החברות והשותפויות, דיני העמותות, דיני ניירות ערך, וכל רגולציה נלווית אחרת הרלוונטית לתחום עיסוקו הספציפי של הלקוח (לדוגמא: תקשורת, בטחון, מחשבים, אינטרנט, ייבוא וייצוא וכדומה). צוות המחלקה מסייע ללקוחותיו בהגשת דיווחים מלאים לרשויות השונות, בתיעוד פרוטוקולים וניהולם בהתאם לדין, בהפרדת הארגונים והמוסדות השונים, בעמידה בכל חובות הגילוי והדיווח של חברה פרטית ותאגיד מדווח, בניהול הגוף המשפטי ומוסדותיו בהתאם לתקנונו ולהסכמים הפנימיים והחיצוניים החלים עליו וכיוצא בזאת.
המחלקה מתמחה בייצוג וליווי לקוחות המשרד בעיצובן וביצוען של עסקאות מקומיות ובין לאומיות, לרבות, בליווי בתהליכי משאים ומתנים, ניהול הליכי בדיקות נאותות (Due Diligence) מקיפים לצורכי השקעה בחברה, עסקאות שינוי שליטה (מיזוגים ורכישות), עסקאות שינוי הון, שינוי מבנה, עסקאות רה-ארגון וכל עסקה הנוגעת בדרך זו או אחרת לניירות הערך של החברה. כמו כן, המחלקה מתמחה בניסוח של הסכמים (מקומיים ובינלאומיים), כגון הסכמי מייסדים, תקנונים, הסכמי שותפות, מיזמים משותפים, הסכמי מיזוגים ורכישות, הסכמי רישוי והפצה, הסכמי זיכיון, חסויות, סוכנות, שיתופי פעולה, מימון וכדומה.
כמוצר משלים, צוות המשרד מעניק ללקוחות המחלקה ליווי משפטי של עורך דין תאגידים, ייעוץ משפטי והכוונה צמודה בתחומים נלווים, לרבות, אך לא רק, בדיני עבודה, ליטיגציה מסחרית, מיסוי,תאגידים, טיפול באופציות, קניין רוחני, התנהלות מול הרשות לחדשנות הישראלית (לשעבר המדען הראשי) בקשר לקבלת מענקים, גיוס הון חיצוני ו/או מכירת חברות ממומנות מענקי מדען וכיוצא באלה.
עבודת המחלקה משלבת נסיון וידע מהרמות הגבוהות ביותר של מומחיות, הן מקומית והן בינלאומית, תוך ניתוח מתמיד ומקיף של הסביבה המשפטית, העסקית והגיאופוליטית, כפי שהיא משפיעה על לקוחות המשרד ועל עסקיהם, בארץ ובעולם. עורכי הדין במחלקה מביאים עמם נסיון עשיר ומגוון ממחלקות ההיי-טק, תאגידים וניירות ערך, קנין רוחני ומימון, מהמשרדים המובילים בתחומם בארץ, ומעמידים סטנדרטים בינלאומיים וקפדניים הן ברמה המקצועית והן ברמת הטיפול המסור והבלתי מתפשר בלקוחות המחלקה.
עם לקוחות מחלקת התאגידים וניירות הערך נמנים, בין היתר, חברות ממגוון מגזרים (עסקיים וציבוריים) ובכלל זה, חברות הייטק, קרנות השקעה, עורך דין תאגידים, עורך דין לחברות מסחר אלקטרוני, חברות טלקומוניקציה, חברות שיווק ומדיה, חברות ביומד ומוצרים רפואיים, חברות ביוטכנולוגיה, חברות ייעוץ, חברות הנדסה ובקרת איכות, חברות בידור ופנאי, חברות קבלניות, חברות אופנה וביגוד, חברות מקרקעין, חברות יזמות ובנייה, חברות חקלאיות, שותפויות, עמותות, מלכר"ים ועוד.
מה זה "תאגיד" ומהם סוגי התאגידים הקיימים?
"תאגיד" מוגדר בחוק הפרשנות הישראלי בתור: "גוף משפטי, כשר לחיובים, לזכויות ולפעולות משפטיות". תאגיד הוא למעשה התאגדות של אדם או של תאגיד, אחד או יותר, לישות משפטית בעלת מטרות משל עצמה, הפועלת בנפרד מבחינה משפטית מבעליה, מעובדיה או חבריה. התאגיד למעשה כשר לבצע פעולות משפטיות ולשאת בהתחייבויות משפטיות כאילו היה אדם, והוא כפוף לחוקים ולתקנות ייחודיים בהתאם לסוג התאגידים אליו הוא משתייך. מכלול הדינים העוסקים בתאגידים מהסוגים השונים, קרוי "דיני התאגידים".
ישנם סוגים שונים של תאגידים, כאשר על כל סוג חלים דינים שונים המתאימים לתכליתו. בישראל, התאגיד הנפוץ ביותר הוא "חברה" כאשר על סוגי החברות השונים חלים דיני החברות, המוסדרים בעיקרם בחוק החברות, בפקודת החברות ובתקנות שהותקנו מכוחם. החברה, היא למעשה גוף משפטי עצמאי שתכליתו העיקרית היא השאת רווחים לבעליה, כאשר הבעלות בחברה נעשית באמצעות החזקה במניות (Shares), שהן למעשה סוג של ניירות ערך, ומהוות את החלקים המרכיבים את עוגת ההחזקות המלאה בחברה. בהתאם לתכליתן, חברות הן לרוב גופים עסקיים שמעורבים ביצירת שירותים, טובין או פעילות עסקית אחרת שמטרתה יצירת רווחים לבעלי מניותיה. חברה היא ישות משפטית עצמאית ונפרדת לחלוטין מבעלי מניותיה, כאשר חברה מסוג חברה בערבון מוגבל (חברה בע"מ) מקיימת כלל זה ביתר שאת, שכן בכפוף למקרים חריגים הטעונים הוכחה (שהם למעשה ייחשבו "הרמת מסך ההתאגדות"), לא ניתן לייחס את חובותיה של החברה, לבעלי מניותיה או לנושאי המשרה בה. עצמאותן של חברות מוחשית ביותר ומתבטאת בין היתר בעובדה שחברה תמשיך להתקיים גם לאחר פטירתם של בעלי מניותיה ונושאי המשרה בה. למעשה, חברות רבות נזנחו ועדיין רשומות כישות משפטית, על אף שאין בהם כל פעילות עסקית שנים רבות עקב פטירתם של בעליהן ומנהליהן, וכל עוד לא יעברו הליך מסודר של "פירוק החברה", הן כנראה יוותרו במצב זה זמן רב.
לחברה שלושה מוסדות עיקריים, המכונים בחוק החברות "אורגנים": האסיפה הכללית, שהיא למעשה האורגן הגבוה ביותר ובעל הסמכויות הרחבות ביותר, ומורכבת מכלל בעלי המניות של החברה; הדירקטוריון, שהוא ההנהלה הבכירה שאמונה על הכוונת עסקי התאגיד, התווית מדיניות, ופיקוח על ההנהלה המעשית; והמנכ"ל (המייצג את ההנהלה המעשית), אשר אמון על ביצוע הפעילות היומיומית של התאגיד, בהתאם לקווי המדיניות שנקבעו על ידי הדירקטוריון.
ישנם סוגים נוספים של חברות, כגון "חברה בלתי מוגבלת", אשר במסגרתה בעלי מניותיה אינם נהנים מכלל האישיות המשפטית הנפרדת ועלולים לחוב באופן אישי בחובותיה של החברה. סוג חברות נוסף הוא "חברות לתועלת הציבור" (חל"צ), שתכליתן אינה ממוקדת בהשאת רווחי בעלי מניותיהן אלא בהגשמת תכלית ציבורית מוגדרת מראש, והן מתפקדות בדומה לעמותות, אך בשונה מעמותות, אלו כפופות דווקא לדיני התאגידים.
ישנם סוגי תאגידים נוספים שאינם חברות, כאשר הדוגמא הנפוצה ביותר היא "השותפות". שותפות משמשת לרוב לתכלית עסקית של השאת רווחים, בדומה לחברה, אך כפופה לפקודת השותפויות ודיני השותפויות אשר שונים מאוד מדיני החברות. ההבדל המרכזי בין שותפות לחברה הוא בכך שבכל מצב, לפחות שותף אחד ייחשב "שותף כללי" ובכך יוותר חשוף באופן אישי לתביעות נושיה של השותפות. סוגי תאגידים נוספים שאינם חברות הם לדוגמא "העמותות" – המוקמות לצורך קידום מטרות חברתיות או פעילויות ציבוריות, "אגודות שיתופיות" (Cooperative) – תאגידים שנועדו לרווחת החברים בהם, שהם אנשים בעלי אינטרסים כלכליים משותפים, אשר מטרתם איננה הגדלת הרווחים בלבד, אך בניגוד לעמותה, כאשר נצברים בהם רווחים, הם רשאים לחלקם לחברים בהם, ו"מלכר"ים" שהם מוסדות המוקמים ללא כוונת רווח, לצורך קידום מטרות שונות שאינן עסקיות.
אולי יעניין אותך גם: