עורך דין פלילי ועבירות צווארון לבן
מחלקת הפלילים והצווארון הלבן במשרדנו עוסקת בייצוג נחקרים, חשודים ונאשמים בעבירות פליליות ובהליכים משמעתיים במגוון הערכאות והטריבונאלים השיפוטיים, כאשר צוות המחלקה חרט על דגלו לפעול באופן נחוש ויצירתי, תוך הפעלת מכלול הכלים העומדים לרשותו עד להשגת התוצאה הטובה ביותר האפשרית עבור לקוחותיו.
לצוות המחלקה ניסיון עשיר בליווי הליכים פליליים, זאת לצד השכלה כלכלית ועסקית רחבה והיכרות מעמיקה עם שוק המסחר בארץ ובעולם, דבר המאפשר לצוות לבחון ולנתח כל סוגיה מנקודת מבט רחבה, תוך העמקה בפרטים וחשיבה יצירתית, אשר פעמים רבות מובילים לפתרון המשבר עוד בטרם החל.
צוות המחלקה מעניק ללקוחותיו שירותים משפטיים רחבים בתחום המשפט הפלילי, הכוללים, בין היתר, ייעוץ ללקוח והכנתו לחקירה פלילית, ייצוג בדיוני הארכות מעצר ושחרור ממעצר, עיכוב הליכים, ייצוג בהליך שימוע, סגירת תיק פלילי בהסדר, ביטול כתב אישום, חתימה על הסדר טיעון, ניהול הוכחות, סיום הליך פלילי באי הרשעה, הגשת ערעור פלילי, מחיקת רישום פלילי, הגשת בקשת חנינה, ניהול הליך קובלנה פלילית פרטית, ניהול הליך גישור פלילי וייצוג וליווי אסירים.
למחלקה הפלילית התמחות ייחודית בייצוג נחקרים, חשודים ונאשמים בעבירות צווארון לבן, בדגש על מקרים בהם אין לחשוד עבר פלילי וזוהי היתקלותו הראשונה עם העולם הפלילי. בין לקוחות המשרד ניתן למצוא אישי ציבור מכל קצוות הקשת הפוליטית, חברות ונושאי משרה בכירים, רואי חשבון, עורכי דין ובעלי מקצועות חופשיים אחרים, אנשי עסקים ובכירים במשק הישראלי.
מהן עבירות צווארון לבן?
המונח "עבירות צווארון לבן" הוטבע לראשונה בשנת 1939 על ידי הסוציולוג והקרימינולוג אדווין סאטרלנד. הדגש בהגדרתו של סאטרלנד היה על מעמדו החברתי הגבוה של מבצע העבירה ועל כך שהעבירה נעשתה במהלך עיסוקו המקצועי.
כיום נהוג להגדיר עבירות צווארון לבן על פי סוג העבירה הנחקרת, כשלרוב מדובר בעבירות כלכליות או טכנולוגיות, ולחלופין על פי זהות מבצע העבירה, כשלרוב מדובר בחשודים בעלי מעמד סוציואקונומי גבוה, נושאי משרות ציבוריות, בעלי מקצועות חופשיים או בעלי תפקידי מפתח במשק ובפוליטיקה. המאפיין העיקרי והמרכזי של עבירת צווארון לבן הוא שבמרבית המקרים מדובר בהיתקלות ראשונה של חשוד בעל עבר פלילי נקי עם העולם הפלילי.
המונח עבירות צווארון לבן מתייחס על פי רוב לעבירות שבסיסן כלכלי או טכנולוגי, ובכלל זה בין היתר, קבלת דבר במרמה, מתן או קבלת שוחד, גניבה ממעביד, גניבה בידי מורשה/מנהל, עבירות מס, עבירות סייבר, רישום כוזב במסמכי תאגיד, מרמה והפרת אמונים , עבירות הלבנת הון, עבירות של תקיפה והטרדה מינית תוך ניצול יחסי מרות, שימוש במידע פנים, עבירות על חוק ניירות ערך, חוק ייעוץ השקעות, חוק השקעות משותפות בנאמנות, חוק ההגבלים העסקיים וכיוצא באלה.
ברובם המוחלט של המקרים עבירות הצווארון הלבן אינן מלוות באלימות פיזית, הפערים העובדתיים בין עמדת התביעה לעמדת ההגנה קטנים והדיון מתנהל ברובו סביב סוגיית היסוד הנפשי של החשוד בביצוע העבירה. יחד עם זאת, לאור העובדה שבעבירות מן הסוג הזה משולבים פעמים רבות תחכום ומרמה רבים, דבר המקשה על רשויות האכיפה לגלות את העבירה ולתפוס את העבריין, בתי המשפט מתייחסים לעבירות אלו בחומרה ונוהגים להטיל עונשים כבדים, לרבות עונשי מאסר מאחורי סורג ובריח.
חשוב לזכור שפעמים רבות פעילות עסקית לגיטימית מלווה בהפסדים לחלק מהצדדים לעסקה, ולכן עלולה להיחזות כאילו מדובר בעניין שאינו כשר. נתון זה בשילוב הלחץ הציבורי הכבד על גופי האכיפה להביא תוצאות במישור המאבק בשחיתות, מובילים לכך שאדם שביצע פעילות עסקית לגיטימית במהלך עסקיו הרגיל עלול למצוא את עצמו לפתע מובל לחדרי החקירות.
השילוב בין "מוטיבציית יתר" מצד גורמי האכיפה לבין העובדה שמדובר באנשים נורמטיביים שלרוב זוהי היתקלותם הראשונה בעולם הפלילי, עלול להוביל להודאות שווא ופרשנות שגויה בדבר הפעילות העסקית שבבסיס המעשה. לכן, חשוב מאוד לפנות לעורך דין פלילי הבקיא בתחום הצווארון הלבן על מנת שילווה את הנחקר או החשוד כבר משלביו הראשונים של הליך החקירה או השימוע.
ייצוג נפגעי עבירה
מחלקת הפלילים והצווארון הלבן במשרד טננבאום ווקנין מתמחה, בין היתר, גם בייצוג, ליווי וסיוע לנפגעי עבירה בקבלת הזכויות המגיעות להם על פי חוק, לרבות צווי הרחקה והגנה, הגבלת מסירת פרטים אישיים של הנפגעים, קבלת מידע אודות התקדמות ההליך והבעת עמדה לעניין הסדר טיעון, סגירת תיק, עיכוב הליכים ובקשת חנינה.
כמו כן, צוות המחלקה מסייע לנפגעים בקבלת פיצוי אזרחי בגין הנזק שנגרם להם ובניהול הליך אזרחי נגרר לפלילי (תביעה אזרחית שמוגשת לאחר הרשעה פלילית ומבוססת עליה), שבו אין צורך להוכיח את עצם החבות של המעוול והדיון מתקיים ביחס לסוגיית גובה הנזק בלבד.