הסכם סודיות – NDA
(Non-Disclosure Agreement)
מהו הסכם סודיות ולמה הוא כ"כ חשוב? באיזה הסכם כדאי להשתמש? אילו דגשים חשובים לקראת חתימה/החתמה עליו?
מפעם לפעם מגיעים למשרדי יזמים בשלבים אלו ואחרים, עם רעיון סוחף, צוות מבריק, חזון ואפילו קצת כסף. הם נורא שונים האחד מהשני, הן בפרדיגמות שמביאות אותם אליי, הן ברמת הידיעה המשפטית שלהם בפועל, בהבנת הצרכים של המיזם שלהם וברמה המקצועית הכללית בתחומם.
עם זאת, שאלה שתמיד באוויר חושפת מכנה משותף אצל היזמים, והוא שכולם, ללא יוצא מן הכלל מבינים שעליהם להצטייד בהסכם סודיות (Non-Disclosure Agreement – הסכם NDA) ולהקפיד על חתימתו לקראת כל התקשרות (ולו פוטנציאלית) עם צד שלישי שייחשף לרעיונותיהם וסודתיהם המסחריים. למרות ידיעה ברורה זו, מרביתם מודים שהם ניהלו שיחות רבות, משאים ומתנים ואף התקשרו בהסכמים בפועל, עם שותפים פוטנציאליים, ספקים, יועצים וכד', מבלי להקפיד לחתום על הסכם שכזה.
אז מהו הסכם סודיות ולמה הוא כל כך חשוב?
הסכם סודיות הוא הסכם בין שני צדדים או יותר, אשר נחתם לקראת וכתנאי להתקשרות מסוימת, בין אותם הצדדים. במרבית המצבים, הסכם הסודיות מהווה תנאי מקדמי לניהול מו"מ/ דו שיח עסקי ראשוני לקראת אותה ההתקשרות. סוג ההתקשרויות שמצריכות חתימה על הסכם סודיות, הוא מגוון, וכולל כל התקשרות שמטבעה עשויה לאלץ את מי מהצדדים לחשוף סודות מסחריים, כגון: התקשרות במיזם משותף, התקשרויות לצורכי השקעה, התקשרות לצורך מתן/קבלת שירותים של צד למשנהו, ולעתים אף לקראת עסקת מיזוג או רכישה.
במרבית המקרים, הצורך לחשוף מידע סודי וסודות מסחריים משמעותיים, רלוונטי כבר במהלך המשא ומתן הראשוני ואפילו עוד בבחינה הראשונה והתיאורטית של האפשרות לשיתוף פעולה, שכן המידע לכשעצמו עשוי לשמש קלף מיקוח חזק בשלב זה. בהתאם, הצורך בהסכם הסודיות קיים כבר בשלב זה. לדוגמא: במקרה בו צדדים המעוניינים להתקשר בהסכם להקמת מיזם משותף, המתבסס על קניינו הרוחני של צד א', ויכולותיו השיווקיות והעסקיות של צד ב', אין מנוס מכך שצד א' יגלה מעט מסודותיו המסחריים, ולכל הפחות על הייחוד של מוצריו, בכדי לשכנע את צד' ב' להתקשר עמו בתנאים מיטיבים. הדבר מקבל משנה תוקף בדוגמא נוספת נפוצה, שהיא לצורך גיוס משקיע – יזם שעמל על פיתוח מוצר מכספיו חודשים ארוכים, ואף רשם פטנטים, או לחלופין שורות קוד רבות שהן לחלוטין קניינו הרוחני ובחיקו סודות מסחריים נוספים לגבי ייחוד הרעיון שלו, יהיה חייב לחשוף מידה כזו או אחרת מסודותיו, לעיתים אף מעיקרי הפטנט שלו, בכדי להצליח לשכנע משקיע פוטנציאלי להשקיע בו, ולסייע לו להמשיך לכיוון הגשמת החלום.
המסקנה אותה כולם מבינים היא שבעולם העסקי, ובטח לצורך מינוף היכולות במשא ומתן, אין מנוס מאשר לחשוף טפח כזה או אחר. הסכם הסודיות נועד בדיוק לצורך כך, ומטרתו לסייע לכם לעשות זאת במינימום חשש, תוך השארת כל מידע שגיליתם לצד השני בגדר סוד עסקי, וידיעה כי אתם מוגנים בצורה המיטבית מפני עשיית שימוש מפר במידע הזה.
חשוב להסביר ולהדגיש, כי שימוש מפר במידע שלכם, כמו גניבת הרעיון ויישומו במקביל כמתחרים, או לחלופין גילוי והפצת המידע לגורמים שאינם מורשים, תוך חשש שאלו יעשו בו שימוש מפר, או יפרסמו אותו באופן שייתן לו תוקף פומבי וישלול את האפשרות לרישום פטנט, מבלי שקיים הסכם סודיות חתום המאפשר כלי התמודדות מסוימים כנגד ההפרה, יהוו לרוב גזר דין מוות, איטי או מיידי, לאותו רעיון ולאותו המיזם.
אז באיזה הסכם סודיות כדאי להשתמש?
למרות העלות הכרוכה בכך, חשוב שהסכם הסודיות יהיה ספציפי ובאופן ייחודי מותאם למידותיכם – שימוש בהסכם סודיות "גנרי" שאינו ערוך ומותאם למידע הסודי המסוים שאתם עומדים לגלות, ולמטרת הגילוי הספציפית, הוא פעולה שגויה שעלולה להוביל להשלכות חמורות של חשיפה או הפצה בנקל של הסודות המסחריים שלכם, ללא כל אפשרות לאכוף זאת.
בתוך כך, חשוב לוודא בין היתר, שההגדרה של "מידע סודי" מתאימה לאופי הקניין הרוחני והסודות המסחריים שלכם, ולכל סוג מידע הנלווה לכך אותו אתם נדרשים לגלות. כמו כן, חשוב להגדיר מפורשות כי שימוש במידע הסודי ייעשה אך ורק למטרה מסוימת, שעליה להיות צרה ומדויקת, כגון: בדיקת האפשרות וניהול המשא ומתן למטרת התקשרות בין הצדדים בעסקה ספציפית, וכן לצורך ניהול ההתקשרות עצמה, ככל שזו תצא אל הפועל. בנוסף, מומלץ להתאים את תקופת ההגנה על הסוד המסחרי שלכם לתחום העסקי הספציפי שלכם וקצב ההתפתחות באותו עולם עסקים, כך לדוגמא, תקופת ההגנה הנדרשת לסודות מסחריים הקשורים בפיתוח תרופות, היא לאין ערוך ארוכה מתקופת ההגנה הנדרשת כשמדובר באפליקציה או בתוכנת מחשב.
אילו עוד דגשים חשוב לדעת לקראת חתימה/החתמה על הסכם סודיות?
לאחר ההפנמה כי רק הסכם סודיות ייחודי ומותאם אליכם יספק לכם את מידת ההגנה הראויה, כדאי להכיר מס' דגשים נוספים שחשוב לדעת לקראת חתימה/החתמה על הסכם סודיות:
ראשית, לב ליבו של ההסכם הוא התחייבויותיו של מקבל המידע. עליכם לוודא כי מקבל המידע מחויב לסודיות, אי גילוי המידע, אי שימוש במידע, ואי תחרות (ככל שאפשרי בנסיבות), בדיוק באופן שבו הייתם רוצים שהוא יהיה מחויב. הגילוי על ידי הצד המקבל לצדדים נוספים (אם בכלל), חייב להיות רק למטרת הערכת האפשרות לכניסה להתקשרות מסחרית וניהולה של התקשרות כזו, ולא לכל שימוש אחר. חשוב להגדיר מהם שימושים מפרים, מי בדיוק יכול לקבל את המידע ולאיזו מטרה. ככל שסביר, יש לקבוע ולהגדיר שכל מי שמקבל את המידע שאינו צד להסכם יחויב בחתימה על הסכם דומה, או שווה ערך, לחלופין, אך פחות מומלץ, לקבוע כי הצד המקבל יהיה אחראי באופן ישיר גם בגין כל הפרה של מי מהצדדים הנוספים להם המידע הועבר.
לגבי תקופת ההסכם – תקופת ההסכם תוגדר במרבית המקרים בנפרד וללא כל קשר לתקופת ההתחייבויות לסודיות ואי גילוי (לדוגמא: תוקף ההסכם יכול שיהיה לשנתיים, בעוד ההתחייבויות המשמעותיות הן ל-7 שנים). חשוב לשים לב שמועד תום תקופת ההסכם עצמו פחות רלוונטי במקרה בו ההתחייבויות המהותיות הנוגעות לסודות המסחריים ושמירה על המידע הסודי, עדיין חלות לתקופה מספקת לאור אופי המידע והתחום העסקי הספציפי.
אופן המסירה של המידע הסודי – יש לשים לב שהאינטרס של הצד שמקבל את המידע הסודי, הוא שרק מידע שמועבר בכתב ומסומן ככזה, ייכנס להגדרה של "מידע סודי". כאן, ככל שאתם הצד שמגלה את המידע לצד האחר, רצוי לנסות ולהרחיב את הגדרת המידע גם למידע שנמסר בע"פ או בכל מדיה אחרת (לרבות מדיה אלקטרונית).
מבחינת אופן השמירה על המידע הסודי – לצד המוסר אנו ממליצים לכלול התחייבות ברורות מאת הצד שמקבל את המידע, המבטיחה שהצד המקבל את המידע שומר אותו בסודיות, תחת רמת פיקוח ואבטחה קפדנית במיוחד, או לכל הפחות באותה רמה שהוא שומר את המידע הסודי שלו. חשוב לוודא כי בהסכם ייכתב למי הצד השני יכול (אם בכלל) להעביר את המידע הסודי ולאיזו מטרה. כאן הדבר תלוי נסיבות, אך לרוב מומלץ כי מידע כאמור יועבר אך לעובדי הצד המקבל או צדדים אחרים העובדים עמו שיש להם סיבה מספיק טובה להחשף לאותו מידע כדי להגשים אך ורק את מטרת הההסכם (שהיא כאמור, אמורה להיות מאוד צרה וספציפית).
צו מניעה במקרה של הפרה – בתור הצד המוסר מידע, אשר הפצתו עלולה לגרור נזקים בלתי הפיכים למיזם, רצוי מאוד לכלול בהסכם אמירה גורפת לגבי זכותכם לבקש צו מניעה מיידי במקרה של הפרה. על התניה להיות ברורה, רחבה, וחד משמעית.
נקודה נוספת שיש לתת עליה את הדעת היא קביעת הסייגים לתחולת ההסכם – במרבית ההסכמים ישנו סעיף סטנדרטי הקובע סייגים לגבי פרטי מידע שאינם זוכים להגנת ההסכם. סייגים אלו כוללים לדוגמא, בין היתר, גילוי מידע סודי עקב דרישה של רשות ממשלתית לגלותו, מידע שהפך נחלת הכלל ללא הפרת הצד שקיבל את המידע תחת ההסכם וכיוצ"ב. בהקשר זה אעיר, כי למרות שלכאורה מדובר באינטרס מובהק של הצד מקבל המידע לכלול סייגים אלו, הרי שסעיף זה הוא כלי אפקטיבי וראשון לבחינה שיפוטית של סבירות ההסכם, ועל כן, המלצתי דווקא לצד מוסר המידע לכלול סייגים סטנדרטיים ומקובלים, בניסוח מדויק שאינו משאיר פתח להפרה מכוונת, ובכך להימנע מפרשנות בדיעבד של ההסכם, כהסכם מקפח ודרקוני.
לסיכומו של עניין
סודותיו המסחריים וקניינו הרוחני של סטארט-אפ, הם ללא ספק לב ליבו הפועם של המיזם, אשר לרוב מהווים את הבסיס הבלעדי להצלחותיו. בשלבים הראשונים, יש המון מוטיבציה, ו"יריות לכל הכיוונים" לצורך השגת שיתופי פעולה, פיתוח המוצרים או השירותים הרלוונטיים, והשגת כספי משקיעים. לעומת זאת, יש פחות כסף, ורצון לחסוך בכל מה שניתן. עם ההבנה לגבי הצרכים, משרדנו מאמין כי ישנם מספר הסכמים והתקשרויות, כמו הסכם סודיות, הסכם מייסדים, תקנון חברה ומס' הסכמים נוספים (תלוי נסיבות ומיזם) אשר למרות הקושי הפיננסי בשלבים אלו, דווקא אז הצורך בעריכתם בצורה מדויקת ומיטבית ככל הניתן, הוא קריטי ומהווה מפתח להמשך התפתחות שקט ובטוח יותר למיזם.
בנקודה זו בדיוק, מידת רצינותכם והשקעתכם כיזמים תעמוד למבחן – עלות הכנת הסכם סודיות איננה גבוהה במיוחד ומשתנה מעורך דין למשנהו ובהתאם לנסיבות, אך מצד שני זהו מחיר כמעט חד פעמי שמטפל בלב ליבו הפועם של המיזם שלכם – הרעיון ואופן הביטוי שלו, ולכן שמירה אפקטיבית על הלב הפועם הוא מוצר שלא ניתן לוותר עליו.
בהתאם, לפני שתתקשרו עם משקיעים/ספקים וצדדים שלישיים, ובטח לפני שתגלו להם מסודות המיזם, אנו ממליצים לפנות לעורך דין מומחה ומנוסה בתחום המסחרי, בדגש על היי-טק כתחום עיסוק עיקרי, אשר יודע ומבין את הצרכים המורכבים בבניית הסכמים אלו, מכיר ומנוסה בתחום המיזם שלכם, שמסוגל להתאים לכם הסכם NDA / סודיות, בעברית ובאנגלית, המותאם למידותיכם ומנוסח באופן המקובל בפרקטיקה הנוהגת.
הסקירה לעיל אינה מהווה ייעוץ משפטי או תחליף להתייעצות נקודתית עם עורך דין המתמחה בתחום, ואין להסתמך על תוכן האמור לעיל בכל פעולה או הימנעות מפעולה מסחרית כלשהי. הסקירה הנ"ל אינה מתיימרת לתת מענה מלא ומקיף להוראות הדין והפסיקה, או לנסיבותיו הספציפיות של כל מקרה או הסכם שעל הפרק, ובהתאם, ההסתמכות על האמור לעיל ללא ייעוץ פרטני, היא באחריות המסתמך בלבד אשר נושא באחריות מלאה ובלעדית לתוצאות פעולותיו.