הקושי בקיומו של תיק פלילי פתוח
לקוחות רבים שזומנו לחקירה במשטרה, פונים אלי לאחר סיום החקירה ושואלים כיצד כדאי להם לפעול על מנת לזרז את סגירת התיק הפלילי במהירות, כאשר החקירה יכולה להמשך חודשים ולעיתים אף שנים.
הרצון לסגור את התיק בהקדם האפשרי מובן, שכן תיק פלילי פתוח גורם למתחים, דאגות וחרדות בקשר לעתיד הלא נודע, ולעיתים תיק פלילי פתוח יכול לגרום אף לבעיות קונקרטיות ממשיות, כמו לדוגמא במקרים של ניסיון להתקבל למקומות עבודה מסוימים או הוצאת ויזה. יחד עם זאת, כפי שנראה מיד, הסיבות לעיכוב בסגירת התיק יכולות להיות מגוונות, בעוד שפניה אקטיבית ליחידה החוקרת טומנת בחובה סיכון לא מבוטל. על כן , למרות הקושי, ככלל העצה הכי טובה לכל אותם אנשים תהיה להיאזר בסבלנות, וזאת למעט מקרים חריגים בהם קיומו של התיק הפלילי הפתוח גורם לפגיעה קיצונית.
הדבר החשוב הוא, שכאשר אדם מזומן לחקירה, המיקוד שלו יהיה בהתנהלות נכונה בחקירה וביצוע הפעולות הנדרשות לאחריה, בהתאם לייעוץ שקיבל, והכל על מנת ליצור את תשתית ההגנה הטובה ביותר עבורו להמשך הדרך. לפיכך, ככל ואדם מזומן לחקירה במשטרה, חשוב מאוד שהוא יתייעץ עם עורך דין פלילי מקצועי לפני החקירה, ועל כך נרחיב במאמר נפרד.
הסיבה לכך שסגירת תיק פלילי במשטרה יכולה לקחת זמן
רבים אינם מודעים לעובדה, כי עצם סיום החקירה של החשוד במשטרה, אינה אומרת עדיין שהחקירה בכללותה הסתיימה. פעמים רבות, המשטרה תהיה מעוניינת לבצע פעולות חקירה נוספות, כגון: אימות או ניסיון הפרכה של גרסת החשוד, נטילת עדויות מעדים, בדיקת מצלמות, חיפוש במכשירים דיגיטליים, תפיסת מסמכים, שליחת חומרים לבדיקות מעבדה ועוד. לעיתים, המשטרה תבקש לשלוח את החומרים שאספה למחלקת התביעות או לפרקליטות על מנת שיבחנו את החומרים ויחליטו האם נדרשות השלמות חקירה נוספות.
אגב, פעמים רבות לאחר ביצוע כלל הפעולות הדרושות, תבקש המשטרה לזמן את החשוד לחקירה נוספת. לכן, ככל ומדובר בתיקים מורכבים שכוללים מעורבים רבים, סוגיות כלכליות או מורכבויות אחרות – ההחלטה באם לסגור את התיק או להגיש כתב אישום יכולה לקחת זמן רב.
אל הסיבות הלגיטימיות לעיכוב בהחלטה על גורלו של התיק הפלילי, מצטרפות גם סיבות שאינן לגיטימיות. כך, פעמים רבות נוצר מצב שתיק "נופל בין הכיסאות" כיוון שלא ברור מי היחידה שאמורה לקדם את החקירה או מסיבות בירוקרטיות אחרות.
כיצד לפעול כאשר יש תיק פתוח במשטרה
בכל מקרה, חשוב לזכור – ככל שעובר זמן רב יותר במהלכו התיק הפלילי נשאר פתוח, כך פוחתים הסיכויים להגשת כתב אישום ומצבו של החשוד משתפר. החוק מכיר בכך שככל שעובר זמן, ההגנה של הנאשם נפגעת. בין אם זה נובע מכך שהזיכרון של החשוד ועדים פוטנציאליים אחרים הולך ופוחת בחלוף הזמן, בין אם זה בגלל הקושי הגדל בהשגת ראיות חיצוניות, ובין אם זה מסיבות אחרות. כך או אחרת, החוק מעניק הגנות שונות לחשודים שמוגש נגדם כתב אישום בחלוף תקופה ארוכה, באופן שיכול להביא לביטולו של כתב האישום.
לסיכום, במרבית המקרים של תיק פלילי פתוח, ההמלצה תהיה – לנסות ולהמשיך בחיי השגרה לצד קיומו של התיק הפלילי, ככל שניתן, וזאת על מנת "ליהנות" מטענות הקשורות בחלוף הזמן ולהימנע ממקרה שבו פניה מיותרת למשטרה חלילה תזרז את הגשתו של כתב אישום. יחד עם זאת, במקרים בהם קיימת פגיעה קונקרטית וממשית בחשוד, ולאחר בחינת מכלול השיקולים, ניתן לפנות בפניה מסודרת ליחידה החוקרת על מנת לבחון את האפשרות לסגירת התיק הפלילי.
עו"ד אילן טננבאום, ראש המחלקה הפלילית-צווארון לבן וליטיגציה במשרד טננבאום ווקנין, הינו בעל ניסיון עשיר בליווי של עשרות חשודים ונאשמים במגוון הליכים משפטיים, לרבות בתיקים בעלי פרופיל ציבורי ותקשורתי גבוה כדוגמת פרשת אגודת השוחטים, פרשית "הימור מחושב", ופרשת חבר הכנסת דוד ביטן, שמתנהלת בימים אלה בבית המשפט המחוזי מרכז.