המגמה השלטת היום בעולם החיובים המודרני היא ביטול השימוש במזומן ומעבר לאמצעי תשלום אלקטרוניים. כחלק מגמה זו, השימוש בכרטיסי האשראי הינו נפוץ ונרחב, ובאמצעותו מתבצעות בכל יום מיליוני עסקאות בארץ ובעולם. יחד עם זאת, ככל שהשימוש בכרטיסי האשראי נפוץ יותר, כך גם מתרחבת לה תופעת הגניבה וההונאה באמצעות כרטיסים אלו. עבירות של גניבה והונאה באמצעות כרטיסי האשראי מסתמנות כיום כאחת מהעבירות הנפוצות ביותר בכל העולם. מעשי הונאה שכאלו לא פוגעים אך ורק במשתמשי הכרטיסים שניזוקו, אלא מדובר בפגיעה גם בחברות האשראי, באמונם של קהל המשתמשים באמצעי תשלום שונים ושל בתי העסק.
בשנת 1986 חוקק "חוק כרטיסי החיוב". החוק מדבר על השימוש בכרטיסי האשראי וכרטיסי החיוב השונים, כאשר ישנן הגדרות שונות ביחס לשימוש בכרטיסים: החל מהתייחסות לנושאי חיוב שונים, מתי ניתן להפסיק את החיובים, תחום האחריות של הלקוח ושימושים שהוגדרו כשימושים שאינם כדין.
לאור התופעה הרחבה של עבריינות באמצעי חיוב, גדלה גם התופעה של אנשים שמואשמים בהונאה, זיוף ומרמה על לא עוול בכפם. כך, יכול להיות מצב בו נתן קרוב משפחה או חבר את כרטיס החיוב שלו לשימושו של החשוד והתחרט, או שעבריין מתוחכם ביצע עבירת הונאה ממחשבו, תוך שהוא מצליח להסוות את עקבותיו כך שיובילו לאדם אחר שמוצא את עצמו חשוד מבלי שהבין במה מדובר. במקרים כאלו, חשוב מאוד להיוועץ בעורך דין פלילי המנוסה בתחום על מנת שידע לאתר את הראיות המתאימות ולהוציא את האמת לאור.
סוגי ההונאות שמתבצעות באמצעות כרטיסי אשראי
סוגי האישומים והעונשים בעבירות ההונאה והגניבה באמצעות כרטיסי אשראי וכרטיסי חיוב אחרים נגזרות מאופן ביצוע מעשה המרמה.
שיטת ההונאה הראשונה הינה שיטה המבוססת על רכישות המתבצעות שלא בצורה פרונטלית (לדוגמא – באינטרנט או בטלפון). מדובר על בשיטה ה"קלאסית", כאשר ההונאות המתבצעות בשיטה זו מופיעות בכותרות חדשות לבקרים – העבריינים בשיטה זו משיגים את פרטי האשראי ופרטים מזהים נוספים כדוגמת תעודת הזהות. בעת שמציגים בעסקאות מכר שכאלו את הפרטים האישיים, ניתן לבצע שלל עסקאות. יש לציין כי העבריינים מנוסים בשיטות שכאלו, כך שבעת שהם מבצעים עסקה טלפונית הם דואגים לשלוח את העסקאות שהם ביצעו אל כתובת שאינה קשורה אליהם באופן ישיר, זאת על מנת למזער את הסיכוי שהם יתפסו.
הונאה נוספת מבוססת על כרטיסי אשראי גנובים. העבריינים במקרים שכאלו מנצלים את תמימותם ואת חוסר העירנות של בעלי הכרטיסים וכך הם גונבים מהם את הכרטיס האישי שלהם. במקרים שכאלו מדובר לרוב על עבריינים שמבצעים מסעות קניות וחוגגים על חשבון בעל הכרטיס. לרוב מסע הרכישות מסתיים בעת שמערכות החסימות של חברות האשראי מזהות דפוס שימוש שאינו הולם את בעלי הכרטיסים.
סוג נוסף של הונאה הוא כנראה המתוחכם ביותר והוא מצריך ניסיון וידע רב בעבירות שכאלו: ישנם עבריינים המעתיקים את הנתונים של הפס המגנטי של הכרטיסים. שימו לב כי במקרים שכאלו אין כל צורך להחזיק פיסית בכרטיס האשראי, כך שבפועל הוא נשאר אצל הקורבנות, בעוד העבריינים חוגגים על חשבונם. הנתונים של הכרטיס מועתקים באמצעות מכונה הנקראת "שפתיים". שימו לב כי כאן התרמית מבוצעת בנסיבות מחמירות, שכן היא מתבצעת לא אחת על ידי עובדי בתי העסק. בעוד הקורבנות סבורים כי הכרטיס האישי שלהם עבר במכשיר סליקה, הוא הועבר במכשיר שמטרתו להעתיק את פרטיהם.
סוג נוסף של הונאה שהוא גם כנראה זה ה"מודרני" ביותר, הוא ההונאה המתבצעת על גבי הרשת. כידוע, רבים כיום אלו המבצעים רכישות על גבי הרשת בחנויות מקוונות המציעות מגוון רחב של שירותים ומוצרים. ככל שהתגברו התלונות בדבר גניבות מסוג זה, החלו לדרוש נותני השירותים גם הקלדה של שלושת הספרות הנמצאות מאחורי כרטיסי האשראי. באמצעות פרמטר זה, מוודאים מעל לכל ספק כי מבצע הרכישה הוא אכן בעל הכרטיס. למרות הניסיון למזער את היקפי הגניבות, עדיין מדובר על שיטה שנעשה בה שימוש והיא מחייבת במידה רבה את העבריינים לזכור את מספרי הכרטיסים ועל כן היא נחשבת כשיטה מתוחכמת ומורכבת.
העונשים הצפויים לעבריינים
כאמור, מדובר על תופעה כלל עולמית הנפוצה גם בישראל, כאשר כלל הציבור חשוף להונאות מסוג זה. ומה המספרים אומרים? היקף ההונאות בכרטיסי האשראי תופס נתח של כ-5% מכלל כל העסקאות המתבצעות באמצעות כרטיסי האשראי והחיוב. העבירות האלו מסתמנות כעבירות חמורות מאד המביאות לכדי פתיחת תיק פלילי. העבירות יכלות להיות מציאה של כרטיס ושימוש בו, שכפול והעתקה של כרטיסי אשראי או גניבות המתבצעות בדרכים אחרות לרבות העתקת מספר הכרטיס ושימוש בו.
עבירות ההונאה בכרטיסי חיוב נחשבות לעבירות חמורות, הן בשל שכיחותן והן בשל הנזק שגורמות למחזיקי הכרטיסים ולבתי העסק. העונשים שמקבלים העבריניים על עבירות אלו משתנים בהתאם להיקף העבירה, כאשר תקופת המאסר היא עד 3 שנים בעבירה של החזקת כרטיס אשראי במרמה כשהתכלית הינה שימוש לרעה. מנגד, עבירות של גניבת כרטיס חיוב או אשראי נחשבות חמורות יותר, והעונש על עבירות אלו מגיע לעד 5 שנות מאסר. לפיכך, ככל והואשמת בעבירה של הונאה בכרטיסי אשראי חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין הבקיא בתחום ההונאות בכרטיסי חיוב על מנת למזער את הנזקים למינימום.